Vesti / Radionica - Gradimo veštine samopouzdanja i veštine komunikacije

22.12.2023 00:00   133

Kategorija: Učenici

Radionica - Gradimo veštine samopouzdanja i veštine komunikacije

Gradimo veštine samopouzdanja i veštine komunikacije - tema je radionice koja je održana 21.12.2023. godine u sali za učenje.

"Ono što je za nama i pred nama, sitno je u odnosu na ono što je u nama" - reči su pisca kojima smo pokrenuli zanimljivu radionicu na temu "Gradimo veštine samopouzdanje i veštine komunikacije".
 
Učenici su kroz zanimljive odgovore objasnili citat, složivši se da ponekad zanemarujemo svoje unutrašnje talente i veštine, opterećujući se drugim faktorima i tako narušavamo sve samopouzdanje.
 
U svakodnevnom razgovoru sa učenicima u domu prateći njihov život od samog  ulaska u našu ustanovu, zaključili smo da je upravo nedostatak sigurnost najključniji  faktor za ostvarivanje kontakta i bolju i uspešniju socijalizaciju.
 
Ideja da se učenici animiraju i da upoznaju sebe kroz različite veštine koje poseduju proistekla je upravo u individualnom razgovorima sa njima i vaspitačima, a pretočila se u radionicu.  U radu sa učenicima upoznali smo ih kako da nauče da postanu uspešnija verzija sebe, kako da ne odustaju od aktivnosti koje ih vode ka cilju i kako da ostanu  motivisani.
 
Učenicima je objašnjeno da je prirodno se svako dete rađa samopouzdano ali odrastanjem i trpljenjem uticaja bliže i šire okoline, kao i promenama iznutra tokom puberteta, taj prvobitno dobijeni kapacitet gubimo i ponovo izgrađujemo. Porodica, roditelji, školska sredina i sredina vršnjaka mogu biti podržavajući za taj proces a isto toliko mogu biti i ometajući faktor koji mladu osobu mogu učiniti nesamopouzdanom. 
 
Tokom radionice učenici su sami ispisali važne veštine  za razvoj samopouzdanja i samopoštovanja i prepoznali su pretnje i rizike za željeni razvoj samopoštovanja i samopouzdanja kod mladih. Istovremeno, ulenici su imali prilike da kroz praktični rad, vežbanje životnih situacija prepoznaju svoje kapacitete, unaprede ih i steknu nova znanja važna za razvoj individualni razvoj.
 
Dakle problem  sa samopouzdanjem kod tinejdžera i adolescenata je jedan od najčešćih problema zbog kojih se obraćaju specijalnom pedagogu. Može se reći da je samopouzdanje kod svake osobe najtanje upravo u tinejdžerskom i rano adolescentskom dobu. Ili ako ćemo najtačnije, tada se najbolje vide svi propusti vezani za odgoj deteta koji se odražavaju na samopouzdanje.